Историја и примена математике

Сећам се своје основне школе, средње школе и наставника/професора који су ми предавали математику. Били су добри, нарочито наставница у основној школи. Међутим, не сећам се да смо много причали о историји и примени математике. Све се углавном сводило на задатке и формуле. ОК, мени је било занимљиво, јер сам волела математику, али нисам сигурна за друге. Чак и кад сам почела да радим, колегиница која предаје српски језик ме питала чему служе синус и косинус и зашто се то уопште учи. Она каже да им то нико није објаснио, само су радили задатке, трансформације и тако то. Ни ја се не сећам да ми је то објашњено у школи.

Ја сам прве текстове из историје математике, физике, астрономије прочитала у књизи „Космос“ Карла Сагана, коју моји родитељи имају у својој библиотеци. Месецима сам била фасцинирана стварима које сам тамо прочитала. И сада сам. Многе ствари које сам тамо прочитала, а и у другим књигама и енциклопедијама, трудим се да пренесем ученицима, колико је то могуће. Видим да и све већи број мојих колега математичара то ради.

Потрудићу се да овде, у наредним чланцима, својим (и не само својим) ученицима још више приближим математику на овај начин.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s